måndag 2 januari 2012

Surmjölkslimpa

Det här brödet har lite extra smak, det liknar det min mamma bakar till jul men passar perfekt till soppa eller gryta.

Surmjölkslimpa 2 bröd
1 liter filmjölk
5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl sirap (gärna mörk)
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor

Olja/smörj 2 brödformar och "bröa" dem med grovt rågmjöl. Blanda alla ingredienserna i en skål till en grötliknande blandning. Häll blandningen i de två formarna. Grädda de första 30 min på 200 grader och höj sedan värmen till 225 grader i 15 min och de sista 15 min till 250 grader.
Servera det lite ljummet gärna med färskost eller varför inte skinka och senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar