Om man bakar hålkakor utan hål, vad blir det då? Ohålkakor så klart. Den slutsatsen drog Amanda som 5-åring en eftermiddag när vi bakade. Lillebror sov och Amanda undrade varför jag inte gjorde en prick i mitten på våra runda bröd, så som farmor brukar göra. Dessutom brukar jag göra dem mindre än hålkakor, mer som "tekakor" så man kan ta sin egen., De smakar bäst nybakta eller värmda efter att ha varit nedfrysta, men riktigt goda är dessa "ohålkakor" mest bakade på Kornmjöl.
Sätt ugnen på 250 grader. Smula ned 100 g (2 pkt) jäst i en stor bunke. Värm 1 liter mjölk till ca 37 grader och häll den över jästen. Rör om så jästen löser sig. Häll i 0.5 dl olja, 0.5 dl mörk sirap, 2 msk farinsocker, 1-2 tsk salt, 1 msk brödkryddor, 1 kg kornmjöl samt ca 500 g vetemjöl. Arbeta degen 5-10 min, till den känns smidig, lite kletig, och till sätt mer vetemjöl om det behövs. Låt jäsa i bunken 30 min. Knåda degen någon minut på bakbordet. Dela i 18-20 bitar, rulla dem och platta sedan till dem med kavel så det får plats 6 st på en plåt. Nagga med en gaffel. Låt jäsa ca 10 min. Grädda i 5-10 min, till de blivit gyllenbruna.
Kornmjöl låter spännande, har aldrig använt det.
SvaraRadera