Ikväll ska vi på födelsedagskalas, så vi fick äta vår trettondagsmiddag redan igår kväll. Simon gjorde snittar med äggröra till förrätt. Äggröran bestod helt enkelt av kokt ägg som han mosade med lite majonäs, creme fraiche, dill och lite hackade räkor. Riktigt gott var det. Sedan blev det huvudrätt. Pestobakad lax, tyvärr fotade min mobil den helt suddigt, så ni får tro mig när jag säger att det var riktigt gott. Jag gjorde peston själv, men naturligtvis går det lika bra med sådan man köper i affären. Tomaterna fyllde vi med mathavreblandning, men där går det ju med couscous, bulgur el quinoa om man vill.
Till efterrätt gjorde maken och Amanda passionsfrukt och mangofromage, sådan man köper i pulverform. Vet inte om det är min favorit men de serverade den med färsk ananas och den var söt och god.
Hoppas ni får en skön helg
Pestobakad lax (6port)
6 bitar lax, eller en lite större filé
2 dl creme fraiche
1.5 dl pesto
Lägg laxen i en ugnsfast form, sätt ugnen på 200 grader. Blanda pesto och creme fraiche och bred ut blandningen över laxen. Grädda ca 20 min.
Dillpesto
75 g dill
150 g stark ost (gärna parmesan)
100 g pinjenötter
0.5-1 dl olivolja
Riv osten och lägg ihop alla ingredienser (börja med den mindre mängden olja). Kör dem i mixer eller med mixerstav. Det gör inget om blandningen är ganska fast, men vill du ha den lösare tillsätt mer olivolja.
Mathavrefyllda tomater (6 port)
6 stora tomater
4 port kokt mathavre (tillred enl anvisn på paketen)
50 g soltorkade tomater i olja, strimlade
15 cm finhackad purjolök
1 tsk chilipulver
salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs den finhackade purjon och de strimlade soltorkade tomaterna tillsammans med chilipulver och peppar i några minuter. Blanda i mathavren och smaka av med salt.
Skär toppen av tomaterna och gröp ur innehållet. Fyll dem med mathavreblandningen och sätt dem i en ugnsfast form. Garnera runt dem med oliver om du vill. Sätt i ugnen ca 15 min eller till tomaten blivit mjuk.
Servera med laxen och en grönsallad (med fetaost och oliver). Mums
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar