Jag måste erkänna att jag i många år tyckt det varit besvärligt att laga potatis, kanske mest av två anledningar. Den första är att det är jobbigt att skala den, inget för mina fingrar. Den andra anledningen är att ingen i vår familj är särskilt förtjust i kokt potatis. Skolkökets under eller överkokta potatis med en gul hinna på förstörde för många år sedan den upplevelsen, tyvärr. Nu har potatisen fått en ny chans, eftersom man kan köpa ekologisk potatis i vår affär. Den behövs inte skalas utan istället kör jag den ett varv i diskhon med kallt friskt vatten. Här serveras den med kyckling i sås, riktigt festligt men tillräckligt enkelt och snabbt för att kunna bjuda på en vardag.
Kyckling med klyftpotatis (6 port)
12-18 potatisar, beroende på storlek,
2-3 msk timjan
2-4 msk olivolja, gärna med citronsmak
1 nypa flingsalt (eller vanligt)
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen noga, skär den i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, strö över timjan, salt och olivolja. Sätt in i ugnen ca 30 min.


4 kycklingfileér (skiva i 1 cm tjocka skivor)
2 msk rapsolja
2 st gula lökar, finhackade
5 hackade vitlöksklyftor
0.5 dl vit
3 dl vitt el rött vin (går bra med matlagningsvin)
1 msk senap
2 msk kycklingfond
5 dl lätt matlagningsgrädde
gräslök
salt & peppar
Stek kyklingen i oljan till den fått fin färg, salta och peppra. Tillsätt balsamvinägern och låt fräsa ett par minuter. Ta ur kycklingen ur pannan och lägg i lök, vitlök, vin, senap, och kycklingfond. Låt koka till en del vätska dunstat och det tjocknat, tillsätt sedan grädden. Koka ca 3 min. Lägg i kycklingen och låt koka upp. Strö över hackad gräslök precis innan servering.
Servera med klyftpotatisen och en grönsallad.
3 dl vitt el rött vin (går bra med matlagningsvin)
1 msk senap
2 msk kycklingfond
5 dl lätt matlagningsgrädde
gräslök
salt & peppar
Stek kyklingen i oljan till den fått fin färg, salta och peppra. Tillsätt balsamvinägern och låt fräsa ett par minuter. Ta ur kycklingen ur pannan och lägg i lök, vitlök, vin, senap, och kycklingfond. Låt koka till en del vätska dunstat och det tjocknat, tillsätt sedan grädden. Koka ca 3 min. Lägg i kycklingen och låt koka upp. Strö över hackad gräslök precis innan servering.
Servera med klyftpotatisen och en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar