tisdag 10 april 2012

Paella

Paella tar tid att göra, precis som när man gör risotto är det själva rörandet som gör konsistensen på maten. Men jag kan tycka att det nästan är meditativt att stå och röra. Så Paella gör jag när jag har gott om tid och inte behöver vara på fyra ställen samtidigt utan kanske ta ett glas vin, drömma en stund och röra i min gryta. Ingen kan säga att den inte är lagad med kärlek!

Paella (4-6 port)
2 dl risottoris, eller grötris
3-4 msk olivolja
1 finhackad lök
4 krossade vitlöksklyftor
1 tunt skivad röd chilifrukt
2 tärnade paprikor, gärna olika färger
75-100 g minimajs, delade på längden
2 nävar svarta urkärnade oliver
2 dl saltade cashewnötter
2 dl gröna frusna ärtor
5-8 dl kokande vatten
salt
peppar
cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
 ½ tsk chilipulver
färsk eller frusen hackad persilja

Hetta upp olja i en stor panna, jag använder wokpannan så finns det gott om plats. Fräs löken ett par minuter och rör sedan i riset, gurkmeja, spiskummin, chilipulver, hackad chili, minimajs, oliver och  paprika. Fräs ytterligare ett par minuter under omrörning. Häll på 5 dl kokande vatten och låt småkoka i ca 20 min. Rör om ofta och tillsätt mer kokande vatten om det blir torrt, men lite i taget. Tillsätt sedan ärtor och nötter, dra av från plattan och låt vila i ca 5 min. Salta och peppra efter smak och strö över persilja och en nypa cayenne innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar