På måndagar äter vi ofta soppa, enkelt och snabbt. Dessutom är jag oftast hemma på måndagar och bakar bröd. Så blev det inte idag, men lite scones hann jag få ihop. Fördelen med bakpulverbröd är ju just den att det inte tar så lång tid.
Broccolisoppa (6-8 p)
2 grovt rivna el fint hackade morötter
1 liten purjolök
1 hackad gul lök
2 msk olja
1 dl matris (gärna fullkorn)
1 liter kokande vatten
salt efter smak
muskot
vitpeppar
3 dl matlagningsgrädde
500 g broccoli, färsk el frusen delad i mindre bitar
2 dl creme fraiche eller 200g philapelphiaost
Hetta oljan i en STOR kastrull. Fräs morot, purjo och lök under omrörning till löken mjuknat. Tillsätt ris, salt och vatten och låt puttra 15-20 min beroende på vilket ris du använder.Tillsätt broccolin när det är ca 5 min kvar av koktiden och låt den puttra med. Smaksätt med salt, peppar och muskot efter smak. Rör ned grädden och låt koka upp. Rör ned creme fraiche (el ost) precis innan servering.
Havrescones (8 bitar)
3 dl fiberhavregryn
3 dl vete (el dinkel) mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk olivolja
3 dl lättfil
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och lättfil och rör ihop till en deg. Dela degen och gör två bollar som du sedan plattar ut på plåten. Gör ett kors med en kniv över varje kaka så den blir fyra mindre bitar. Grädda i 225 grader i ca 10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar