För alla oss som ibland tycker att pasta är lite mäktigt är den här grönsakslasagnen ett fantastiskt alternativ. Jag har bytt lasagneplattorna mot tunt skivad aubergine. Vilka grönsaker som hamnar i beror på vad som finns i kylen, men lök, vitlök och passerade tomater utesluter jag aldrig. Så vad kan passa bättre en lite kylig vårdag än en värmande enkel lasagne. Smaklig spis!
Grönsakslasagne (6port)
1 stor eller 2 små tunt skivade auberginer
olivolja
3-4 finhackade vitlöksklyftor
2 hackade röda lökar
3 paprikor i olika färger (i små kuber)
1 zuccini (i små kuber)
2-3 msk oregano el basilika
250 gr förvällda trattkantareller
5 dl passerade tomater
1 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
örtsalt & vitpeppar
Salta aubergineskivorna och låt de rinna av i ett durkslag ca 20 min. Fräs lök, vitlök och trattisar i olivolja till löken mjuknat. Blanda i paprika och zuccini och låt steka med 2-3 min. Tillsätt basilika, chilipulver och spiskummin och fräs i ytterligare någon minut. Rör i de passerade tomaterna, salta och peppra. Gör ostsåsen ( se nedan).
Lägg 1/3 av grönsaksblandningen i botten av en ugnsfast form (ca 20 x 30 cm) och lägg 1/3 av aubergine skivorna ovanpå så de täcker blandningen. Lägg ytterligare 1/3 av grönsaksblandningen ovan auberginskivorna och täck med hälften av ostsåsen. Lägg ytterligare ett lager med aubergineskivor, grönsaksblanding och ostsås. Grädda i ca 175 grader i 40 min.
Ostsåsen
50 g margarin
50 g vetemjöl
5 dl mjöl
150 g västerbottenost (el cheddar)
Smält margarinet på svag värme, tillsätt mjölet och blanda ordentligt. Koka under omrörning 1.5 min. Vispa i mjölken och fortsätt vispa medan såsen tjocknar (ca 2 min) låt sjuda under omrörning ytterligare någon minut. Ta bort från värmen och blanda i ost samt salt och peppar efter smak
Yummi :-)
SvaraRadera