torsdag 15 mars 2012

Grönsakslasagne

För alla oss som ibland tycker att pasta är lite mäktigt är den här grönsakslasagnen ett fantastiskt alternativ. Jag har bytt lasagneplattorna mot tunt skivad aubergine. Vilka grönsaker som hamnar i beror på vad som finns i kylen, men lök, vitlök och passerade tomater utesluter jag aldrig. Så vad kan passa bättre en lite kylig vårdag än en värmande enkel lasagne. Smaklig spis!

Grönsakslasagne (6port)
1 stor eller 2 små tunt skivade auberginer
olivolja
3-4 finhackade vitlöksklyftor
2 hackade röda lökar
3 paprikor i olika färger (i små kuber)
1 zuccini (i små kuber)
2-3 msk oregano el basilika
250 gr förvällda trattkantareller
5 dl passerade tomater
1 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
örtsalt & vitpeppar

Salta aubergineskivorna och låt de rinna av i ett durkslag ca 20 min. Fräs lök, vitlök och trattisar i olivolja till löken mjuknat. Blanda i paprika och zuccini och låt  steka med 2-3 min. Tillsätt basilika, chilipulver och spiskummin och fräs i ytterligare någon minut. Rör i de passerade tomaterna, salta och peppra. Gör ostsåsen ( se nedan).
Lägg 1/3 av grönsaksblandningen i botten av en ugnsfast form (ca 20 x 30 cm) och lägg 1/3 av aubergine skivorna ovanpå så de täcker blandningen. Lägg ytterligare 1/3 av grönsaksblandningen ovan auberginskivorna och täck med hälften av ostsåsen. Lägg ytterligare ett lager med aubergineskivor, grönsaksblanding och ostsås. Grädda i ca 175 grader i 40 min.

Ostsåsen
50 g margarin
50 g vetemjöl
5 dl mjöl
150 g västerbottenost (el cheddar)
Smält margarinet på svag värme, tillsätt mjölet och blanda ordentligt. Koka under omrörning 1.5 min. Vispa i mjölken och fortsätt vispa medan såsen tjocknar (ca 2 min) låt sjuda under omrörning ytterligare någon minut. Ta bort från värmen och blanda i ost samt salt och peppar efter smak

 

1 kommentar: