Jäser på plåten
Njutbart
Till vardags lagar jag ofta mat som Cajsa Warg "man tager vad man haver". När jag bakar bröd blir det så ungefär var tredje, fjärde gång. När det finns flera olika "slattar" med mjöl i skafferiet. Här kommer ett gott långpannebröd som går att variera nästan oändligt.Snabbt långpannebröd 24 rutor
7 dl gryn (havre,råg, linfrön, vete el rågkross, solrosfrön el annat)
1 dl rapsolja
1 liter vatten
50 gr jäst
2-3msk sirap el honung
1/2 msk salt
1 msk anis
1 msk fänkål
1-1.2 liter mjöl
Koka upp ca 7 dl vatten, blanda valda gryn och häll över olja och det kokande vattnet. Blanda och låt svalna. Ljum resten av vattnet och lös upp jästen i det, blanda i sirap, salt och kryddor och häll sedan i det i grynen och blanda väl. Arbeta in det mesta av mjölet och låt sedan degen jäsa ca 30 min. Lägg degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och tryck ut den på hela plåten, dela i 4x6 rutor och låt sedan jäsa ytterligare ca 30 min. Grädda i 200 grader 25-30 min och låt det svlana på galler under bakduk. Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar