Tabbouleh 4 port
3 dl bulgur
4 tomater
1/2 zucchini el gurka
1 liten gul lök
2 dl grovhackad bladpersilja
1 kruka mynta (kan uteslutas)
4-6 msk olivolja
2-4 msk finpressad citronjuice, cest från 1 citron
salt & vitpeppar
Koka bulgur enl anvisningen på förpackningen och låt svalna, tärna zucchini/ gurka och ta ut kärnorna från tomaten och tärna även dem. Finhacka löken och grovhacka persilja och mynta. Blanda kryddor och grönsaker med bulgur och tillsätt olivolja och citron efter smak. Låt gärna stå över natten så bulguren får dra till sig smakerna.
Potatissallad 4 port
10 kokta, tärnade kalla potatisar
1 dl olivolja
citronjuice och cest från 1 citron
2 dl klippt bladpersilja
salt & peppar
Blanda allt utom potatisen i en skål och vispa väl, tillsätt till potatisen och rör om. Färdig mycket god potatis!!
Laban Kiahr 4 port
5dl grekisk yoghurt
1/2 skalad och grovriven gurka
1 dl grovhackad mynta
1 msk paprikapulver
3 pressade vitlöksklyftor
salt & peppar
Låt den rivna gurkan rinna av minst 1 timma så blir inte såsen vattnig. Blanda yoghurt med mynta, vitlök, mynta, paprikapulver, salt och peppar. Låt gärna stå några timmar så att såsen får smak, men blanda i gurkan strax innan serveringen
På vårt stora kalas serverade vi quinoasallad, taubboleh, hoummos, laban kiar och potatissallad tillsammans med ett enkelt grekiskt lantbröd och den enklaste isbergssalladen med tärnad gurka och tomat. På grillen blev det lammfärsbiffar, kryddade med spiskummin salt, peppar och lök samt kycklingspett där marinaden bestod av soya, rapsolja och chiliflakes. Kycklingspetten gjordes flera veckor i förväg och blev infrusna i marinaden. Tänk bara på att det tar ca 1 dygn att tina dem i rumstemperatur.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar