torsdag 18 juli 2013

Vinbärskaka

Det är vinbärstider och buskarna dignar av bär. Vi har inga egna, men flera av grannarna har till min lycka ett överflöd. Jag brukar frysa in burkar med ca 5 dl i varje så kan vi njuta av kaka även när det blivit höst och vinter. Här kommer två enkla recept. Eftersom en i vår familj inte tål vete finns vetefria alternativ, men jag vet att det går lika bra med vetemjöl istället för mjölmix eller vetemjöl. Det första receptet har jag fått av min bakande svärmor och det andra är en glutenfri variant av ett recept jag hittat på www.sotasaker.com ( en sida som inspirerar!)Låt er väl smaka!


Vinbärskaka 8 bitar
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vanillin
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
5 dl färska vinbär + 5 msk strösocker

Rör smör och socker riktigt pösigt, tillsätt ägget och rör ihop, tillsätt mjöl blandat med vanillin och bakpulver och rör till en slät deg. Lägg smeten i en smord form med löstagbar botten. Strö bär och socker över smeten. Grädda på nedre falsen i ugnen på 175 grader ca 45 min. Servera som den är eller tillsammans med vispgrädde.

(Nedanstående är en variant på kaka från www.sotasaker.com där jag såg att den heter "röd vinbärskaka")

Vinbärspaj
underdel:
1 dl socker
5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
1 ägg
5 dl röda vinbär
Blanda mandelmjöl (går bra med vetemjöl), bakpulver och socker, arbeta sedan i smöret och tillsist ägget. Bred ut i långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i. Häll ut vinbären över kakan.

överdel:
2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vanillin
50 smält smör eller margarin

Blanda havregryn, socker och vanillin Tillsätt sedan smöret och blanda till det blivit en smulig massa. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Serveras lämpligen med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar