Visst kan man köpa färdig deg i affären om man vill baka pepparkakor. Men om man vill ha en deg som är enkel att baka och spröda riktigt goda pepparkakor, då ska man göra degen själv. Det är enkelt och tar inte så lång tid och älskar man julförberedelser som jag då är det värt varje minut. Receptet kommer från en receptbok som min mamma fick med när hon köpte sin hushållsassistent. Den är illorange och hon använder den fortfarande så jag skulle tro att den är från tidigt 70-tal.
1.5 dl vatten
1/4 dl ljus sirap
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
375 gram strösocker
225 gram rumstempererat smör
700 g vetemjöl
Blanda vatten, sirap, kryddor och bikarbonat i en kastrull och låt sjuda upp under omrörning. Låt sedan svalna. Kör smör och strösocker i assistent eller med elvisp till massan blivit vit och fluffig. Häll den avsvalnade kryddblandningen över sockerblandningen och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda sedan några minuter.
Låt degen stå till sig minst 12 timmar (den står sig ca 1 vecka) i kylen.
Kavla ut degen tunt, ta ut pepparkakorna och grädda de några minuter i ugnen på ca 200 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar