söndag 1 juli 2012

Lyxig rabarberpaj

Vill du skämma bort någon i din omgivning så passar denna kaka alldeles utmärkt. Den är enligt uppgift  "så himla god bara". Den har både botten och smuldeg och däremellan den mest ljuvliga rabarberkräm. (Originalreceptet är från tidningen "Mitt kök") Ät och njut!

Kakbotten
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
Dela smöret i små bitar, tillsätt mjöl och socker. Nyp ihop den med fingrarna till en smuldeg och tillsätt sedan ägget för att göra den mer till en deg. Platta ut degen i en pajform 24-26 cm i diameter och ställ den i kylen.

Fyllning
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
750 g ansade rabarber i cSm-stora bitar
Blanda sockret och potatismjölet väl i en bunke. Lägg rabarbern i formen med pajdegen och strö över socker/potatismjöl-blandningen.

Smuldeg
200 g rumstemererat smör
2 dl socker
4 dl vetemjöl
Dela smöret i små bitar, tillsätt mjöl och socker. Nyp ihop den med fingrarna till en smuldeg. Häll smuldegen  så det blir som ett täcke över rabarbern. Grädda i 35-40 min på ca 225 grader. Servera med vaniljsås eller med mascarponeost som du vispat ihop med saft och zest från 1 citron.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar